deneme bonusu veren siteler 2023 yarışan at

Alzheimer ve diş eti hastalığı arasındaki ilişki

Alzheimer ve diş eti hastalığı arasındaki ilişki

Güncel Yayın: 19 Aralık 2023 - Salı - Güncelleme: 19.12.2023 18:46:00
Editör - Editör
Okuma Süresi: 53 sn.
Google News

Diş eti hastalığı olan kişilerin, özellikle ailelerinde Alzheimer hastaları da varsa, diş hekimine düzenli olarak gitmelerinin, dişlerini uygun şekilde temizlemelerinin önemli olduğu belirtiliyor.

Diş eti iltihabına yol açan bir bakteri olan Porphyromonas gingivalis, beyindeki sinir hücrelerini tahrip eden ve amiloid beta üretimini artıran zararlı proteinler salgılayabiliyor. Bu proteinlerin Alzheimer hastalığının gelişmesinde önemli bir rol oynadığı gösterildi.

Japon bilim insanları, diş eti çekilmesi ve diş kaybı ile Alzheimer hastalığı ile ilişkilendirilen beyin hacminin küçülmesi arasında bir ilişki olabileceğini ortaya koydu3.

Bu araştırmalar, diş eti sağlığının Alzheimer hastalığı riskini azaltmak için önemli olduğunu gösteriyor. Ayrıca, bu hastalığın tedavisinde yeni ilaçlar geliştirilmeye çalışılıyor.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
google-site-verification=0wkXGS2D-Fnp5eHi9UOEqU2FyclYPXn99jLjWWUpr_g