deneme bonusu veren siteler 2023 yarışan at

Firma, 14 hayati ilacın piyasadan çekilmesini açıkladı! Eczanelerde büyük şok!

Eczanelerde kritik karar! Firma, 14 ilacın satışını neden durdurduğunu açıkladı!

Güncel Yayın: 24 Ocak 2024 - Çarşamba - Güncelleme: 24.01.2024 18:16:00
Editör - Editör
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Türkiye’de ekonomik kriz, ilaç sektörünü vurdu. Pandeminin de etkisiyle ilaç bulmakta zorlanan vatandaşlar, bir de İsviçreli Novartis firmasının 14 kritik ilacı piyasadan çekmesiyle şok oldu. Firma, ecza depolarına gönderdiği yazıyla, koah, epilepsi, alzheimer, migren ve göz hastalıkları için kullanılan ilaçların satışlarını Aralık 2023’te sonlandırdığını duyurdu.

Firma, “Bahsi geçen ürünlerin stokları bulunmadığı için talepleriniz 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren karşılanamayacaktır” dedi.

Satışı durdurulan ilaçlar arasında Türkiye’de eşdeğeri olmayanlar da var Novartis İlaç Türkiye İletişim ve Hasta İlişkileri Direktörü Nilüfer Gürpınar Güner, sözcü.com’a yaptığı açıklamada, “Exelon, Trileptal ve Desferal isimli ürünlerimizin ülkemizdeki fiyatlarına bağlı olarak uzun süredir ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Mevcut ekonomik koşullara ve kur farklarına bağlı olarak ürünlerimizin bazı formlarının pazara sunumunu durdurmak zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.

Güner, “Bu kararı alırken, alternatif tedavilerin mevcut olması ve/veya ürünlerimizin farklı formlarının erişimde kalması bizim için önemli bir kriter olmuştur” diye konuştu.

Güner, “Exelon’un Transdermal Flaster, Trileptal’in Film Kaplı Tablet ve Desferal’in tüm formlarının teminini sırasıyla Ağustos 2023, Temmuz 2023 ve Şubat 2024’ten itibaren olmak üzere devam ettirememekteyiz” dedi.

Güner, “Yaşanan süreçte karşılaşılan problemler ülkemiz sağlık otoriteleri ile paylaşılmış, ilgili başvurular yapılmış ve nihayetinde bahsi geçen ürünlerimizin tedarikinin devam ettirilemeyeceği bilgisi 4 Nisan 2023 tarihinde yetkili devlet kurumlarına iletilmiştir” ifadelerini kullandı.

İlaç krizi büyüyor İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan, Novartis’in satışını durdurduğu ilaçlar arasında Türkiye’de eşdeğeri olmayan ilaçların da bulunduğunu belirterek, hastalar için ciddi risk ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

Özcan, Novartis’in yeni yıl itibarıyla satışını durdurduğu ilaçlara zaten uzun süredir zorlukla ulaşabildiklerini, başka firmaların da benzer şekilde ya satışı tamamen durdurma ya da çok sınırlı arz gibi adımlar attığını belirterek, ilaç krizinin giderek büyüdüğüne dikkat çekti.

Özcan, ilaçta geçerli kurun 17,55 TL olduğunu, ancak Avro kurunun 33 lira olduğunu belirterek, ilaç firmalarının son açıklanan yüzde 25’lik zamdan memnun kalmadığını ve birçok ilacın temininde zorluk yaşandığını söyledi.

Özcan, ilaç firmalarının ayrıca ödeme vadelerini kısaltma yoluna gitmeye başladığını aktararak, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan 90 gün vadeyle ödeme alan eczanelerin 30 gün vadede firmalara ödeme yapmasının mümkün olmadığı, bu gelişmenin de ilaç krizini büyüteceği uyarısında bulundu.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
google-site-verification=0wkXGS2D-Fnp5eHi9UOEqU2FyclYPXn99jLjWWUpr_g