deneme bonusu veren siteler 2023 yarışan at

Naci Görür: İstanbul’da deprem olasılığı yüzde 47, yazı tura gibi

Naci Görür’den korkutan deprem tahmini: İstanbul’da 7.5 büyüklüğünde deprem olabilir.

Güncel Yayın: 08 Aralık 2023 - Cuma - Güncelleme: 08.12.2023 17:19:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’da her an 7 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem olabileceğini ve bunun olasılığının yüzde 47 olduğunu söylüyor . Görür, bu durumun “yazı tura atmak gibi bir şey” olduğunu belirtiyor.

Görür, Marmara Denizi’nde Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın güney ve kuzey kollarının kırılma riski taşıdığını, güney kolunun Bursa Mudanya açıklarında 4 Aralık 2023’te 5.1 büyüklüğünde bir deprem ürettiğini, kuzey kolunun ise İstanbul’u etkileyeceğini anlatıyor .

Görür, İstanbul’da en çok zarar görecek ilçelerin Avrupa yakasında Zeytinburnu, Bakırköy, Avcılar, Beylikdüzü, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Silivri, Çatalca, Anadolu yakasında ise Adalar, Kartal, Maltepe, Pendik, Tuzla olduğunu söylüyor .

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, olası depremde ağır hasar alması ya da yıkılması beklenen yapılarda 3 milyon nüfusun yaşadığını belirtiyor. Yün, İBB olarak “Depreme Dayanıklı İstanbul” başlığı altında yaklaşık 50 tane projede 18,8 milyar liralık yatırım yaptıklarını, devam eden 66, hâlâ fizibilite çalışmaları süren de yaklaşık 70 tane projelerinin olduğunu söylüyor.

Yün, İBB’nin yaklaşık 157 kilometrekarelik mikro bölgeleme çalışmasının aralık sonu itibariyle tamamlanmış olacağını, bu çalışma ile İstanbul’daki binaların deprem performanslarının belirleneceğini ve riskli yapıların tespit edileceğini ifade ediyor .

Yün, İBB’nin tespitlerine göre İstanbul’da bulunan 1 milyon 200 bin binadan 800 bini 2000 yılı öncesi yönetmeliklere göre yapılmış durumda ve bunlardan yaklaşık 200 bininin depremde ağır hasar alması ya da yıkılması bekleniyor. Yün, bu binalarda 1 milyon 300 bin hane olduğunu ve yaklaşık üç milyon nüfusun yaşadığını söylüyor.

Hükümet, riskli yapı sorununa çözüm getireceği iddiasıyla kentsel dönüşüm düzenlemelerini içeren "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun"u yürürlüğe koydu. Ancak bu kanun, afet riskini öncelemediği, bütüncül bir planlama anlayışından uzak olduğu, koruma kapsamındaki alanları yapılaşmaya açacağı ve özel mülkiyetlerin el değiştirmesine neden olacağı dolayısıyla eleştiriliyor .

kanak . [İstanbul’da deprem riski: 3 milyon kişi riskli yapılarda yaşıyor]

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
google-site-verification=0wkXGS2D-Fnp5eHi9UOEqU2FyclYPXn99jLjWWUpr_g