YENİ PASAPORTLARIN ÖZELLİKLERİ
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, 2 Nisan'dan itibaren verilmeye başlanacak ikinci nesil elektronik pasaportların, polikarbon yapıda, lazerle yazılan, çipleri polikarbon malzemenin içine entegre, Avrupa Birliği vize serbestisi kriterleri olan SAC ve EAC özelliklerini tam karşılayan pasaportlar olduğunu ifade etti.
Pasaport ve sürücü belgesi başvuru noktalarının sayısının artırıldığına dikkati çeken Güner, 2 Nisan itibarıyla hususi ve hizmet damgalı pasaport başvurularının 81 il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, umuma mahsus pasaport ve sürücü belgesi başvurularının ise ilçe nüfus müdürlüklerine yapılacağını anlattı.
AYRI AYRI BİYOMETRİK VERİ VE BELGE İSTENMEYECEK
Acil haller dışında işlemlerin randevu sistemiyle yürütüleceğini bildiren Güner, konuşmasına şöyle devam etti:
"Pasaport ve sürücü belgeleri ile ilgili devir işlemi tamamlandığında, vatandaşlar kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgeleri işlemleri için farklı kurumlara başvuruda bulunmak zorunda kalmayacak, nüfus müdürlüklerinden tüm işlemler için başvuruda bulunabilecektir. Vatandaştan alınacak biyometrik veriler ve diğer belgeler, kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi için kullanılabilecek, vatandaşlardan ayrı ayrı biyometrik veri ve belge istenmeyecektir.
EGM'den aktarılması beklenen 25 milyon civarındaki parmak izi verisine, ilk defa alınacak olan verilerin de eklenmesiyle veri tabanı kapasitesi arttıkça, herhangi bir belge için önceden bir kez parmak izi ve fotoğraf vererek, imzasını taratan vatandaşlar, bir başka belge için geldiklerinde parmak izi okuyucunda kendilerini tanıttıklarında müracaatları doğrudan sonuçlandırılacaktır. Böylece veri tabanı genişledikçe nüfus müdürlüklerindeki başvuru süresi azalacaktır."
KİMLİKLER İÇİN SON BAŞVURU TARİHİ YOK
Nüfus cüzdanlarının kimlik kartlarıyla değiştirilmesi için yasal olarak belirlenmiş son bir tarih bulunmadığını hatırlatan Güner, sürücü belgelerinin değiştirilmesi sürecinin 2015'ten itibaren devam ettiğini, bununla ilgili son tarihin ise 2020 olarak belirlendiğini ancak Bakanlar Kurulu kararıyla uzatılmasının mümkün olduğunu kaydetti.
Güner, "Geçerlilik süresi devam eden pasaportların, mevcut vize rejimi sürdüğü müddetçe ikinci nesil pasaportlarla acilen değiştirilmesi zorunluluğu yoktur." dedi.