Altın Alacaklar Dikkat! 370 Bin TL Sınırı Geldi, Kimlik Şartı Değişti
Nakit, döviz ve kuyum işlemlerinde kimlik tespiti için uygulanan parasal eşik 185 bin liradan 370 bin liraya yükseltildi.
Ekonomi
Yayın: 07 Ekim 2026 - Çarşamba - Güncelleme: 07.10.2026 09:55:00
Editör -
Dore Yıldız
Okuma Süresi: 2 dk.
122 okunma

Nakit, Döviz ve Kuyum İşlemlerinde Yeni Dönem! Sınır 370 Bin Liraya Çıkarıldı
Suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesine yönelik düzenlemede önemli değişiklikler yapıldı. Yeni düzenlemeyle bankalar, finans kuruluşları, elektronik para ve ödeme kuruluşları ile kuyumcuların bazı işlemlerde uyguladığı kimlik tespitine ilişkin parasal sınırlar yeniden belirlendi.
KUYUM İŞLEMLERİNDE YENİ LİMİT
Yapılan değişiklik kapsamında nakit, döviz ve kuyumculuk işlemlerinde kimlik tespiti gerektiren parasal sınır 185 bin liradan 370 bin liraya yükseltildi.
Buna göre, tek bir işlemin ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarının 370 bin lira ve üzerinde olması halinde müşterinin kimlik bilgilerinin alınması ve doğrulanması zorunlu olacak.
Aynı uygulama, müşteri adına işlem gerçekleştiren kişiler açısından da geçerli olacak.
ELEKTRONİK TRANSFERLERDE DE SINIR DEĞİŞTİ
Elektronik transferler, dijital kimlik tespiti ve basitleştirilmiş tedbirlerde esas alınan parasal sınır da artırıldı.
Bu kapsamda daha önce 15 bin lira olan sınır 30 bin liraya yükseltildi.
SMS İLE DOĞRULAMAYA YENİ DÜZENLEME
Düzenlemeyle finans kuruluşlarının internet ve mobil uygulamalar üzerinden gerçekleştirdiği müşteri doğrulama süreçlerinde de yeni kurallar getirildi.
Daha önce doğrulanmış cep telefonu numarasına gönderilen tek kullanımlık SMS kodu üzerinden kimlik doğrulaması yapılabilecek. Bu yöntemin kullanılması halinde ayrıca imza örneği alınması gerekmeyecek.
Ancak doğrulama yönteminin gerçekleştirilen işlemin niteliğine ve risk seviyesine uygun olması şartı aranacak. Ayrıca kullanılan sistemin, işlemi yapan kişinin daha önce kimliği tespit edilmiş müşteri olduğuna ilişkin yeterli güvence sağlaması ve yetkisiz kişilerin müşteri adına işlem yapmasını önlemeye yönelik güvenlik tedbirlerini içermesi gerekecek.
Yeni düzenlemeyle birlikte özellikle yüksek tutarlı nakit, döviz ve kuyum işlemlerinde kimlik tespiti uygulamasının kapsamı ve sınırları yeniden şekillendirilmiş oldu.
Yorumlar (0)




