deneme bonusu veren siteler 2023 yarışan at

24 Yıldır konuşuyoruz artık çözüme odaklanmalıyız

Süleyman Demirel Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Sismoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şakir Şahin, yüzyılın felaketi olarak yorumlanan Kahramanmaraş depremlerine ilişkin yaptığı değerlendirmede;

Güncel Yayın: 15 Şubat 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 15.02.2023 20:28:00
Editör - Editör
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından şu ana kadar 32 bine yakın vatandaşımız hayatını kaybetti.

Depremlerin ardından gözler tıpkı 1999 Gölcük depreminin ardından olduğu gibi ‘Türkiye depreme hazır mı?’ ‘Neler yapılmalı?’ ‘Nerede hata yapıyoruz?’ gibi sorulara çevrildi.

ORGANİZASYON ŞEMASI ŞART

Süleyman Demirel Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Sismoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şakir Şahin, Haber Sulh Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmelerde, “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli 7.7 (Mw) ve 7.6 (Mw) depremlerinin ardından medyada ve ilgili yerlerde uzmanlar ile yetkililer değerlendirmelerine devam ediyor. Kurumlar ve kişiler iyi niyetle çalışıyor. Her deprem sonunda aynı değerlendirme ve çabaları görüyoruz. Fakat bunların hepsi durum değerlendirmesi olduğu görülüyor. Burada söylenenlerin uygulamaya geçebilmesi için bir kurumsal anlamda organizasyon şeması oluşturmamız gerekiyor” dedi.

ÇOK CİDDİ BİLGİ BİRİKİMİMİZ VAR

Deprem sonrasında konuşulan konuların bir organizasyon şeması şeklinde hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Şakir Şahin, “Bu organizasyonun merkezi yönetimin gerçekleştirmesi gerekiyor. Birincisi yasa ve yönetmeliklerde belirtilen ilgili mesleklere göre (Jeofizik, Jeoloji, İnşaat, Elektrik, Makina mühendislikleri, Mimarlık, Jeomorfoloji, Meteoroloji, Sosyoloji, Sağlık, Afet Acil gibi, mevzuata göre tamamlanır) alt komisyonlar oluşturulmalıdır. Bu komisyonlar mevcut durum ve çözüm önerilerini içeren raporları hazırlamalıdırlar. 1999 Gölcük depreminden bu yana çok ciddi bilgi ve veri birikimimiz oldu. Bunların değerlendirilmesi gerekmektedir. İkincisi bu hazırlanan raporlar yine bu mesleklerden uzman kişilerin oluşturduğu üst komisyonda toplanmalıdır. Bu komisyonda alt komisyonlardan gelen raporlar değerlendirilerek ortak rapor oluşturmalı ve buna göre eylem planı hazırlamalıdır. Bu eylem planı Cumhurbaşkanlığı tarafından oluşturulan yine uzman kişilerden oluşacak bir kurul tarafından uygulamasının sağlanması gerekir. Bu stratejik eylem planının uygulayacağı kurum(lar) Türkiye’de yasayla düzenleniştir. Aslında 2012-2023 yılları arası için Deprem stratejik eylem planı yayınlandı. Fakat sonuç ortada. Neden, çünkü bunu kim denetleyecek? Bu depremlerde koordinasyonda sorun çıktı. Burada kurul uygulamayı takip edecektir ve yetkili kurumun bunu düzeltmesi için öneride bulunacaktır” ifadelerini kullandı.

PLANLA-UYGULA-KONTROL ET-ÖNLEM AL

Planla, uygula, kontrol et ve önlem al döngüsünü hatırlatan SDÜ Jeofizik Mühendisliği Sismoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şakir Şahin, “Bunu yaparken PUKO (Planla, uygula, kontrol et ve önlem al) döngüsü şeklinde yapmalıdır. Çünkü süreç sonuç odaklı, denetlenebilir ve sürdürülebilir olmalıdır. Stratejik eylem planı hazırlandığında “planla” evresi gerçekleşecek, uygulamayı tatbikatlar ve yerel “uygulamalar” ile aynı zamanda oluşan depremlerde yapılacaktır. Uygulamalar “kontrol” edilmelidir. Oluşan aksaklıklar dördüncü aşama olan “önlemler” kısmında düzeltilmelidir. Bu bir döngüdür ve sürekliliği esastır. Tüm bunlardan elde edilen sonuçlar SWOT yöntemiyle analiz edilmeli uygulanan eylem planının güçlü yanları, zayıf tarafları, fırsatlar ve tehlikeler ortaya konulacaktır. Bu sonuçlara göre durum analizi (PEST) yapılarak sistemin sürekli iyileştirilmesi gerekmektedir. Bu süreç zarfında kurumsal yapının da güçlendirilmesi sağlanacaktır” görüşünü savundu.

24 YILDIR KONUŞUYORUZ…

Prof. Dr. Şahin, “Türkiye olarak doğal afetlerle mücadelede yeni bir faza geçmemiz gerekir. 1999 Gölcük depreminden bu yana 24 yıldır konuştuğumuz konuları tekrar etmemeliyiz ve çözüme odaklanmalıyız” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
google-site-verification=0wkXGS2D-Fnp5eHi9UOEqU2FyclYPXn99jLjWWUpr_g