deneme bonusu veren siteler 2023 yarışan at

Anadolu Kelimelerinin Tarihini Öğrenince Kendinizi Genç Hissedeceksiniz!

Anadolu'ya neden 'Anadolu' denildiğini hiç merak etmediniz mi? Aslında bu ismin arkasında çok farklı bir anlam bulunuyor! Gelin, 'Anadolu'nun tarihine birlikte göz atalım...

Güncel Yayın: 13 Ekim 2024 - Pazar - Güncelleme: 13.10.2024 22:01:00
Editör - Editör
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Anadolu başlı başına büyük bir zenginliğe sahip. Peki Anadolu'ya neden "Anadolu" diyoruz? Anadolu kelimesinin kökeni ne?

Sizler de takdir edersiniz ki Anadolu dediğimiz bu yarımada onlarca uygarlığa ev sahipliği yaptı.

Türklerden önce Hattiler, Hititler, Ermeniler, Kafkaslar ve Helenik dönem öncesi Ege uygarlıkları, Pers imparatorlukları, Roma İmparatorluğu ve Bizanslılar buranın kültürel dokusunu oluşturmuş diyebiliriz.

Tabii ki buraya Anadolu harici birçok isim takılmış ve söylenmiş. Fakat en çok benimsenen Anatolia (Anadolu) olmuş.

Bugün Anadolu olarak bildiğimiz yerin adı, Yunancadaki "Ανατολή" (Anatolí) kelimesinden geliyor ve "Güneş'in doğduğu yer" anlamına geliyor. Bu isim, İyonyalıların yaşadığı döneme, yani yaklaşık 3000 yıl öncesine kadar uzanıyor.

Bizans döneminde ise 'Anatolicon' terimi, Roma İmparatorluğu'nun son dönem topraklarına, özellikle Konstantinopolis merkezli Bizans bölgesine atıfta bulunuyordu. Bu kelime, Latincede kullanılan 'Levant' ve 'Orient' terimleriyle benzer bir anlam taşıyordu.

Türkler İstanbul'u fethedip Yunan/Bizans topraklarını tamamen ele geçirdiklerinde, bu topraklara kendi dillerinde "Anadolu" adını verdiler.

Geçmişte "Anatolia" veya "Anadolu" adlandırması, klasik Yunan şehirlerinin doğu bölgelerini veya Bizans topraklarını ifade ediyordu.

Asya kıtasının bu yarımadasına Orta Çağ Latincesinde verilen "Anatolia" adı, Antik Yunancadaki "anatole" kelimesinden türemiştir. "Anatole," "doğu" anlamına gelir, ancak daha eski bir anlamı "Güneş'in doğuşu"dur.

'Anatole,' 'ana' (ufuk) ve 'tellin' (yükselmek) kelimelerinden oluşur ve bu nedenle ilk anlamı 'ufuktan yükselen Güneş' olarak anlaşılabilir. Ayrıca, 'ana-' ön eki 'tekrar' veya 'yeniden' anlamına da gelir, bu da kelime kökeninin 'her gün yeniden yükselen Güneş' anlamına gelebileceğini düşündürür.

Türkler İstanbul'u fethedip Yunan/Bizans topraklarını tamamen ele geçirdiklerinde, bu topraklara kendi dillerinde "Anadolu" adını verdiler.

İlginç bir şekilde, bu uyarlama Türkçede anlamlı bir kelime haline geldi. Türkler, bu bölgeyi ana yurt olarak benimsedi ve kelimenin Türkçe anlamı derin anlamlar taşıdı. Böylece, kelimenin orijinal anlamı da zengin ve çok katmanlı bir şekilde anlamlandırılmış oldu.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
google-site-verification=0wkXGS2D-Fnp5eHi9UOEqU2FyclYPXn99jLjWWUpr_g