Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'daki Depremin Tarihini Açıkladı: 'İki Fay Hattı Birden Patlayacak!'
İstanbul'daki Depremin Tarihi Prof. Dr. Naci Görür Tarafından Belirtildi: 'iki Fay Hattı Aynı Anda Patlayabilir!'
Prof. Dr. Naci Görür, TGRT Haber’deki Medya Kritik programında olası Marmara depremi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul’da 7.2 ile 7.6 büyüklükleri arasında bir depremin beklendiğini ifade eden Görür, “Megakent uzatmaları oynuyor” dedi.
1 Nisan’da İstanbul’da yapılacak seçimlerde göreve gelecek belediye başkanının şehri depreme hazırlaması gerektiğini vurgulayan Görür, Marmara Denizi ve Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolunda 7.6 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. İşte Prof. Dr. Naci Görür’ün açıklamalarından satır başları:
“İki kolun aynı anda kırılma ihtimali var”: İstanbul’da 1 Nisan’da seçilecek belediye başkanının şehri depreme hazırlamalı. Tehdit Marmara’da. İlk seçilen belediye başkanı tehdidin nereden geldiğini bilmeli. Marmara Denizi ve Kuzey Anadolu Fayı’nın Kuzey kolunda deprem oluşacak. Bunlardan biri adalar kolu, diğeri de Kumburgaz koludur. Bu iki kolun aynı anda kırılma ihtimali var. 1766’da 3 ay arayla kırılmış. İkisi birden kırılırsa 7.6’ya kadar çıkma olasılığı var. Deprem denince siyasilerin aklına ‘yapı stoku’ geliyor. İstanbul’da yapı stokunun artırılması zararı azaltır.
“Biz her depremde 20 bin, 50 bin civarında ölüm veremeyiz”: Japonya’da geçtiğimiz günlerde 7.6 büyüklüğünde bir deprem oldu ve 120 kişi tesadüfen öldü. Biz her depremde 20 bin, 50 bin civarında ölüm veremeyiz. Bu dünyanın yadırgadığı bir durum ve bu bize yakışmıyor. Siyasilerin ‘beka meselesi’ dediği şeyleri anlamıyorum. Esas beka meselesi depremdir. Siyasi bir irade istiyorum. Deprem olursa ülkenin bırakın ekonomik bağımsızlığını, siyasi bağımsızlığını bile tartışır duruma geliriz.
“İstanbul uzatmaları oynuyor”: 6 sene içinde artı-eksi olarak da 10 sene içinde deprem olması bekleniyor. Biz şu anda uzatmaları oynuyoruz. Marmara’da 7 ve üzerinde deprem olma olasılığı yüzde 47. Bizim deprem öncesinde ve sonrasında neler yapmamız gerektiğini konuşmalıyız. İş 'yat-çök-kapan’dan ibaret değil.