Yalnızlık, sigaradan daha tehlikeli: Dünya Sağlık Örgütü’nden uyarı
Yalnızlık, sigaradan daha tehlikeli Dünya Sağlık Örgütü, yalnızlığı insan sağlığı için ciddi bir risk olarak tanımladı. ABD Kamu Sağlığı Hizmetleri Birimi Başkanı Dr. Vivek Murthy, yalnızlığın günde 15 sigara içmek kadar ölümcül olabileceğini söyledi.
DSÖ, yalnızlığın sağlık üzerindeki etkilerini araştırmak üzere yeni bir komisyon oluşturdu. Komisyonun başkanlığını eski ABD Cerrahı Murthy ve Afrika Birliği Gençlik Temsilcisi Chido Mpemba yürütecek.
Komisyon, Kovid-19 salgınının insanların sosyal hayatını kısıtlaması sonucunda yalnızlık sorununun daha da arttığı bir dönemde çalışmalarına başlayacak. DSÖ’nün “sosyal bağlantı komisyonu” adını verdiği komisyon 3 yıl sürecek.
Mpemba, “Yalnızlık küresel bir sağlık sorunu haline geldi. Sosyal izolasyonun yaş veya sınır tanımadığını görüyoruz” dedi.
Murthy ise yalnızlığın sağlık risklerinin günde 15 sigara içmekle eşdeğer olduğunu, hatta obeziteye göre daha tehlikeli olabileceğini belirtti.
Glasgow Üniversitesi’nden araştırmacılar, sevdikleriyle ayda en az bir kez görüşemeyenlerin ve yalnız yaşayanların ölüm riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Birleşik Krallık Biyobankası’ndan alınan verileri kullanan araştırmacılar, 5 farklı sosyal bağlantı türüne sahip 458 bin 146 kişiyi ortalama 12.6 yıl boyunca izledi.